Fri frakt (hemleverans 149 kr) Öppet köp i 14 dagar

Sängguide - köpa säng som passar dig

Vilken säng ska man välja?

Det här behöver du tänka på när du väljer säng

Gamla föreställningar om att hårda sängar är bra för dåliga ryggar är en myt som vi direkt kan slå hål på. Det kom sig av att vi förr ofta låg i sängar med dåliga och utslitna resårer. En bra säng sover du i, inte på. Sängen kan alltså ha en härligt mjuk komfort och fortfarande ge dig ett bra ergonomiskt stöd för din kropp. Vilken fasthet du ska välja har istället att göra med vilken kroppsform, sovställning och vilken känsla du trivs bäst med.

Vilken position sover du oftast i?

  • Rygg, sida - medium
  • Mage - fast

De allra flesta av oss har en favoritställning när vi sover. Det är den ställningen du ligger i under den första och viktigaste delen av sömnen. Sover du på rygg eller sida kan du behöva ha en lite mjukare säng för att du ska sjunka ner ordentligt med skuldror och rumpa, och på så sätt få avlastning och stöd för din rygg. Om du sover på mage behöver du ha en fastare säng för att inte sjunka ner för mycket med bröstet och därmed få ont i nacke och svank som kan vara symtom på en för mjuk säng.

HUR KÄNNS DIN NUVARANDE SÄNG?
Har du i nuläget problem med en ömmande svank och nacke kan detta vara tecken på att du har en för hård säng. Om du inte sjunker ner i din säng får inte din kropp det stöd som den behöver. Då bör du satsa på en säng med fastheten medium för att kunna sjunka ner bättre i sängen.

Samma sak åt andra hållet; känner du att du i nuläget sjunker ner för mycket i sängen och på grund av detta får ont i höfter och ovandelen i ryggen kan det vara symtom på en för mjuk säng och du bör du satsa på en något fastare säng än vad du har i nuläget.

Men kom ihåg, det är du som bestämmer vad som känns bäst för dig och vilken säng som är den bästa för din rygg.

Anpassning efter vikt och längd?

  • Under 80 kg - Medium
  • Över 80 kg - Fast

Vikt och längd har betydelse när du ska välja säng. Vill man generalisera lite, kan man säga att ju tyngre man är, och ju äldre man blir, desto fastare säng föredrar man. Väger du under 80 kg ska du generellt sett ha en Medium fasthet på din säng. Väger du över 80 kg ska du ha en säng med Fast fasthet.

Men det är även bra att ha i åtanke att en rundare, kort person tynger ner madrassen på ett helt annat sätt än vad en längre, smalare person gör. Två personer med samma vikt kan därför behöva två olika fastheter. Tyngdpunkten i sängen blir mer koncentrerad hos en kortare person och det kan därför vara bättre att välja en fastare säng medans en längre person av samma vikt skulle trivas bättre med en mjukare fasthet då personen kommer ligga mer jämnt fördelad över sängen.

BEHÖVER DU EN EXTRA LÅNG SÄNG?
Standardlängden på en säng är 200 cm och vi rekommenderar att man har 10 cm till godo ovanför huvudet och 10 cm mellan fötter och fotändan av sängen. Är du över 190 cm lång rekommenderar vi dig därför att välja en säng som är 210 cm lång för att du ska kunna ligga riktigt bekvämt i sängen även när du ligger helt utsträckt.

Vad är skillnaden mellan en
Dyrare säng och en lite billigare säng?

Det är inte alltid märket på sängen som avgör kvaliteten. Många av de varumärken som vi säljer idag tillverkar sängar i flera olika priskategorier, just för att det ska finnas en säng för alla. Den delen av sängen som i största mån påverkar priset på sängen är fjädersystemet. De billigare sängarna är oftast uppbyggda av bonell, medan dyrare och mer kvalitativa sängar består av pocketfjädrar.

Bäddmadrass

En bäddmadrass som är fylld med latex är i regel dyrare än en polyetermadrass. Detta beror på att latexen är ett material med god ventilationsförmåga och en väldigt härlig komfort. Tjockleken på bäddmadrassen spelar också in och man kan lite krasst säga att ju tjockare bäddmadrass – desto skönare säng!

LATEX
Latex är ett naturmaterial med många goda egenskaper, exempelvis har en latexmadrass god ventilation, anpassar vikt väl och har normalt sett en lång livslängd.

POLYETER
Ett billigare alternativ till en latexmadrass är en bäddmadrass med polyeterfyllning. Idag finns det en rad olika polyetermaterial som ofta har väldigt bra andningsegenskaper och komfort, men generellt sett kan man säga att en bäddmadrass med latexkärna är ett bättre alternativ.

FUTON

Det finns flera fördelar med att välja en futonmadrass. Bomullen i futonen anpassar sig efter din kropp och stödjer den så att du uppnår bästa möjliga sovkomfort. En till fördel med en futonmadrass är att då den är gjord i naturmaterial som är perfekt för dig som är allergiker eller har ryggproblem. En futonmadrass är också ofta billigare en en vanlig resårmadrass.

SKUM

Till skillnad från en bäddmadrass så är en skummadrass redan en komplett säng och allt du behöver för att skapa sovrummet du drömmer om är en sängstomme för en komplett look. Med sin tryckavlastande effekt så får du en skummadrass som skönt formar sig efter kroppen och jämt fördelar din kroppsvikt.

Mellanmadrass / Sängbotten

Ju dyrare säng du väljer, desto fler fjädrar per kvadratmeter består madrassen av. Ju fler fjädrar madrassen består av, desto mer precis blir fastheten på sängen.

POCKETFJÄDRAR
Ett pocketsystem ger madrassen möjlighet att arbeta så att fjädringen kan anpassa sig efter kroppens former och olika sovställningar. Fjädrarna i en pocketmadrass hjälper även till att ge dig rätt avlastning och stöd för hela kroppen.

BONELL
Den ursprungliga resårfjädern och ett lite enklare fjädersystem. En säng med Bonell fjädring ger generellt en fastare känsla och fjädrarna upplevs inte lika följsamma och anpassade till kroppens rörelser som en säng med pocketfjädring.

Vad är det för skillnad på olika fjädersystem?

Pocket fjädrar

Pocketsystemet är uppbyggt med fjädrar som, en och en, ligger inneslutna i påsar av slitstarkt tyg. Lösningen ger dig en individuell fjädring utmed hela madrassen vilket är en förutsättning för att sängen skall kunna anpassa sig efter kroppens former vid olika sovställningar.

Pocketsystemen delas ofta in i olika zoner för optimal följsamhet i madrassen. De vanligaste zonindelningarna är 3-zonspocket, 5-zonspocket eller 7-zonspocket.

Sängar med flest zoner behöver nödvändigtvis inte vara den bästa för just din kropp, men ju fler zoner du har, desto bättre anpassar sig madrassen efter din kropp. Zonerna är anpassade efter kroppens anatomi och ger mer eller mindre stöd utmed madrassens längd. På så sätt hjälper madrassen dig att sova i en ergonomiskt riktig kroppsställning.

Bonell

Bonell är den ursprungliga resårfjädern. Bonell består av timglasformade resårer som hålls ihop med tvärgående spiraler. Till denna fjädertyp använder man oftast en tjock tråd, vilket generellt sett ger en fastare liggyta.

En säng med bonell fjädring upplevs inte lika följsam som en säng med pocketfjädring. Fjädrarna ligger sammanlänkade vilket gör att trycket fördelas över hela madrassen. Detta betyder att du kan uppleva störningar när din partner rör sig i sängen, något som du ofta kommer ifrån om du väljer en säng med individuell pocketfjädring.

Bonell används ofta i den undre delen av sängen i billigare sängar och även i vissa soffor och fåtöljer.

Pocketfjädrar - Zonsystem

De flesta sängar med pocketfjädersystem har ett övre pocketsystem som är indelat i olika zoner. Pocketfjädrarna är anpassade efter kroppens anatomi och ger mer eller mindre stöd utmed madrassens längd. På så sätt hjälper madrassen dig att sova i en ergonomiskt riktig kroppsställning.

7 ZONER
En säng med 7 zoner är speciellt anpassad efter varje del av din kropp. Sängens zoner ger dig ett fastare stöd vid mjukare kroppsdelar såsom midja och bröstkorg men låter samtidigt dina tyngre delar såsom axel- och höftpartiet sjunka ner i madrassen. Detta för att du ska ligga med en så rak rygg som möjligt när du sover på sidan.

5 ZONER
5-zons sängar är också väl anpassade efter din kropp men är inte lika precisa som en säng med 7 zoner. Här ligger ofta bålen och midjan under samma zon, liksom lår och knän. Detta är den vanligaste zonindelningen och brukar passa de flesta, speciellt om du har lite bredare midja och höft.

3 ZONER
Jämfört med 5 zoner har man här slagit ihop ytterligare två zoner och sängen indelas och anpassas efter mer generella zoner - överkropp, höfter och ben.

Säng utan zoner
I en säng utan zoner ger alla resårer lika mycket motstånd över hela sängen, vilket en del föredrar. Sängar utan zoner har fortfarande pocketresår närmast kroppen vilket ger en god följsamhet även om man inte får specifikt stöd utmed madrassen.

Olika sängtyper

Sov gott med en säng från Sleepo!

Hos oss hittar du ett stort utbud av prisvärda sängar av hög kvalitet. På Sleepo handlar du tryggt och säkert och alltid med fri hemleverans. Välj mellan kontinentalsäng, ställbar säng, ramsäng eller tryckavlastande säng. Hos oss hittar du allt du behöver för att skapa det perfekta sovrummet just för dig.

Visa alla sängar

Kundservice

Vår kundservice finns alltid tillgänglig om du vill ha information om din order, leverans eller våra allmänna villkor. Våra medarbetare har bred erfarenhet och hjälper dig gärna med ditt köp.

Mail besvaras inom max 24h på vardagar, men oftast går det betydligt snabbare än så. Korta svarstider över telefon och chatt under våra öppettider.

Till kundservice

.faq_section h3 { font-size: 1em; }

Sängguide - Hitta rätt säng för dig!

Vilken position sover du oftast i?

De allra flesta av oss har en favoritställning när vi sover. Det är den ställningen du ligger i under den första och viktigaste delen av sömnen. 

Läs mer i Sleepos Sängguide

Anpassning efter vikt och längd?

Vikt och längd har betydelse när du ska välja säng. Vill man generalisera lite, kan man säga att ju tyngre man är, och ju äldre man blir, desto fastare säng föredrar man. 

Vad är det för skillnad mellan en dyrare säng och en lite billigare säng?

Det är inte alltid märket på sängen som avgör kvaliteten. Många av de varumärken som vi säljer idag tillverkar sängar i flera olika priskategorier, just för att det ska finnas en säng för alla. Den delen av sängen som i största mån påverkar priset på sängen är fjädersystemet. De billigare sängarna är oftast uppbyggda av bonell, medan dyrare och mer kvalitativa sängar består av pocketfjädrar.

Läs mer i Sleepos Sängguide

Du har tidigare tittat på

Alltid på Sleepo!

Fri frakt (hemleverans 149 kr)
Sleepo erbjuder fri frakt (hemleverans 149 kr)
Öppet köp i 14 dagar
Sleepo erbjuder öppet köp i 14 dagar
;