Fri frakt (hemleverans 149 kr) Öppet köp i 14 dagar

Mattguide - Välj rätt matta

Osäker på vilken matta som passar dig?

Få tips och råd med sleepos Mattguide

Mattor är en viktig del av inredningens helhet då de knyter ihop matgruppen, soffgruppen och ger hela rummet ett mer genomtänkt utseende. Känner du att det är svårt att välja den rätta mattan för just dig? Här finner du några enkla tips som gör ditt val lättare.

 

Var ska mattan användas?

Vardagsrum

När du väljer en matta för soffgruppen bör den vara minst lika bred som din soffa men vi rekommenderar att mattan är bredare för en mer ombonad känsla. Placera mattan en bit in under soffan för att dels hålla den på plats men även för att skapa ett mer sammansatt uttryck. Tänk även på att välja en matta som är lite större om du har fåtöljer eller hörnsoffa, för att rama in hela möblemanget.

Matplatsen

Något som många ofta glömmer när de väljer matta till matgruppen är att man endast tänker på bordets mått och inte räknar med stolarna. Tänk därför på att du vill kunna dra ut stolen utan att benen ska hamna utanför mattkanten. Vi rekommenderar därför att mattan ska vara 50-60cm längre än matbordet så att du kan placera stolar på kortsidorna och även använda iläggsskiva. Välj en matta som har samma form som ditt bord.

Sovrum

Mattans funktion i sovrummet är till stor del att skapa en mysig plats att placera fötterna på när det är dags att gå upp på morgonen. Tänk på att lägga mattan ca 2/3 under dubbelsängen plus att den bör omge sängen rejält då det hjälper att knyta ihop utseendet. När det kommer till matta under enkelsäng ska den vara minst lika bred som sängen och placeras ca 20 cm in under sängens ena långsida.

Om du är osäker på vilket mått på matta som passar dig bäst så rekommenderar vi att du går upp en storlek då den vanligaste orsaken till retur är en för liten matta.

Olika sorters mattor

Här på Sleepo hittar du ett brett sortiment av mattor med varierande egenskaper och stilar. Vilken sorts matta du ska välja beror helt på placering, syfte och personlig smak. Vill du ha en mjuk matta? En med kortare lugg? Eller kanske en som är tåligare? Här kan du läsa om våra mest populära mattor och vad du kan förvänta dig när du väljer en av dem.

Skötselråd

Här har vi samlat generella skötselråd som gäller för många av våra mattor.

  • Dammsug mattan regelbundet i luggens riktning, dock endast utan borste och på låg effekt.  Dammsug båda sidorna.
  • För att minska slitage på både matta och golv, använd gärna ett mattunderlägg.
  • Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan. Använd möbeltassar/hjulskydd under soffben och bordsben
  • Exponera inte mattan för direkt solljus.
  • Hur du ska agera om fläckar uppstår beror helt på vilken sorts matta du har. Viskos tål till exempel inte väta medan ull är ett lite tåligare alternativ. 

 

Du har tidigare tittat på

Alltid på Sleepo!

Fri frakt (hemleverans 149 kr)
Sleepo erbjuder fri frakt (hemleverans 149 kr)
Öppet köp i 14 dagar
Sleepo erbjuder öppet köp i 14 dagar
;