Fri frakt (hemleverans 149 kr) Öppet köp i 14 dagar

Sömnguide

Har du sömnproblem och svårt at sova? Läs vår sömnguide över hur du kan anpassa ditt sovrum med rätt produkter för att undvika sömnbrist.

Temperatur

Det är viktigt att inte ha det för varmt i sovrummet. För att sova gott ska man ha det svalt i luften i sovrummet, gärna med ett fönster lite på glänt. Håll dig sedan istället varm med hjälp av ett varmare täcke under de kallare månaderna. Duntäcken håller värmen väldigt bra samtidigt som de är luftiga och andas väldigt bra, vilket gör att luften hela tiden rör sig inuti täcket och cirkulerar in ny, fräsch luft.

Sömnsvårigheter är ofta vanligare under de varmare månaderna. Ett enkelt sätt att sova bättre under sommaren är att bädda med svala sängkläder. Satin är ett exempel på ett sängklädesmaterial som upplevs som extra svalt.

Både fiber- och duntäcken finns i svalare varianter som upplevs lika tjocka och fluffiga som vintertäckena, men som har en luftigare fyllning vilket gör att täckena upplevs svala. På sommaren kan man även ta hjälp av en fläkt för att få det svalare i sovrummet vilket kan underlätta dina sömnbesvär. En fläkt är mycket mer skonsam än luftkonditionering, men hjälper dig ändå med att sätta fart på luften i sovrummet och göra den svalare.

Ljud och ljus

För lite sömn beror ofta på att man störs av ljud och ljus. En lugn och avslappnande atmosfär i sovrummet kan hjälpa till att bota din sömnlöshet. Använd tyger för att göra rummet varmare och tystare. Lägg gärna en tjock matta på golvet som absorberar både kyla och ljud. För att stänga ute ljud utifrån, samtidigt som du kan ha fönstret öppet, är det en bra idé att hänga upp gardiner, gärna i en mörk, varm nyans. Använd en låg watt i din sänglampa , för att skapa ett varmt ljus i rummet. Detta kan hjälpa dig att somna snabbare på kvällen. Även en tygklädd, vadderad sänggavel hjälper till att absorbera ljud och kyla från väggarna i sovrummet och ger rummet en ombonad känsla.

Kuddar

Får du ont i nacke och axlar efter en natts sömn? Då beror det med stor sannolikhet på att du har en felaktig kudde. Många gillar höga kuddar och vissa lägger till och med flera kuddar på hög under huvudet. Detta gör att nacken får en onaturlig vinkel vilket medför besvär i både nacke och axlar. På samma sätt kan en alldeles för platt och tunn kudde skapa en för stor böjning neråt på din nacke. Den bästa kudden är den som anpassar och formar sig efter just ditt huvud och dina axlar – en så kallad tryckavlastande kudde. De här kuddarna finns i flera olika höjder för att passa just dina mått, och gör att huvudet hamnar i sin naturliga position som sedan bevaras genom hela natten. Det här är en snabb och enkel lösning för att minska dina sömnbesvär. Tryckavlastande kuddar kan även bidra till att minska problem med migrän och spänningshuvudvärk.

Välj rätt säng

Ett vanligt problem när man väljer säng med fjädersystem är att man inte väljer en säng som är anpassad efter sin vikt, vilket gör att sängen ofta upplevs som för hård eller för mjuk efter att man har sovit i den ett tag. När kroppen inte får den stöd och avlastning som behövs från en säng resulterar detta ofta i värk i olika delar av kroppen. För att undvika detta rekommenderar vi dig att läsa igenom vår sängguide kring val av sängar och fastheter.

Precis som tryckavlastande kuddar kan minska värk i huvud och axlar så kan ryckavlastande sängar och madrasser hjälpa till att minska värk i rygg, svank och leder. Sömnsvårigheter kan många gånger härledas till just värk i kroppen. En rekommendation för dig med stela, ömma eller värkande leder är därför att välja en tryckavlastande säng eller madrass som anpassar och formar sig efter din kropp för maximal avlastning och följsamhet för din kropp. Då tryckavlastande material kan anta olika former och fastheter helt individuellt utifrån vem som ligger på madrassen är det här materialet inte lika känsligt för vilken vikt eller kroppstyp som ligger på madrassen.

Vakna rätt

Kroppen mår som bäst när den får vakna naturligt av naturens egen väckarklocka: ljuset. Under sommarmånaderna känner man sig oftast mycket piggare eftersom det är ljust när man går upp på morgonen. På vintern kan man behöva lite hjälp på vägen. Väckarklockor som börjar lysa upp rummet sakta i ett naturligt ljus på morgonen ett tag innan du ska gå upp gör att kroppen är mer beredd på att vakna när klockan väl ringer. På så sätt kan du börja dagen betydligt piggare.

Sov gott önskar

Sleepo

Alltid på Sleepo!

Fri frakt (hemleverans 149 kr)
Sleepo erbjuder fri frakt (hemleverans 149 kr)
Öppet köp i 14 dagar
Sleepo erbjuder öppet köp i 14 dagar
;