• Fri frakt på allt i hela Sverige
  • Öppet köp i 14 dagar

Kvalsterskydd

3 produkter

Med kvalsterskydd i sängen kan man blockera kvalstren. Helt enkelt hindra dem från att sprida sina otäcka små allergener till luftvägarna på människan som ligger där mellan lakanen.
Kvalster är små märkliga djur. Spindeldjur. De har funnits på jorden mycket längre än människan och finns i väldigt många olika varianter. De mest påtagliga medlemmarna i gruppen kvalster är väl kanske fästingarna. Dessa sommarens glädjeförstörare. Fästingar och sängkvalster är alltså släkt. Men kvalstren i sängarna är mycket mindre, omöjliga att se med blotta ögat.

Allergener i sängen
De kallas sängkvalster för att de trivs i våra sängar helt enkelt. Men de biter sig inte fast i skinnet och suger blod som sina släktingar fästingarna. Nej, de ligger där i sängen och lurpassar. Lever på att äta hudavlagringar från människan och släcker sin törst genom att ta upp sängfukten direkt genom huden. Själva sängkvalstren är ofarliga och harmlösa på det sättet. Det är deras avföring, olustigt nog, som bär med sig allergener som vi kan reagera mot.
Nu är ju kvalstren mikroskopiskt små och ingenting som man normalt behöver bry sig om. Och skulle man utveckla kvalsterallergi så är ett bra kvalsterskydd en bra första åtgärd.

Ventilera mera!
Sängkvalster gillar fukt och värme. Därför är sängen en perfekt miljö för dem. Något som kan kännas lite otäckt med kvalster är att när de har hittat en bra livsmiljö kan de föröka sig mycket snabbt. Kvalstren lever i allmänhet ett par månader, och under den tiden kan de hinna lägga upp mot 100 ägg.
Upplever man att man ofta är täppt i näsan på morgnarna och har andra allergiska symptom, då kan det vara idé att testa sig för kvalsterallergi. Och är man orolig för att utveckla allergi så är det måhända dags att se över sin hemmiljö. Det gäller att se till att det är bra ventilation i huset där man bor. Bra ventilation håller luftfuktigheten nere. Kvalster trivs inte i torr luft.
Men även om man lyckas hålla ner luftfuktigheten i rummet, kan själva sängen ha den fuktighet som kvalsten behöver, så faran är inte helt över med det.

Så kvalsterfritt som möjligt
Kvalster dör när de utsätts för 60-gradigt vatten. De överlever i 40 grader. Så kuddar, täcken, överkast, filtar, med mera, ska man tvätta regelbundet, i 60 grader, om man vill leva så kvalsterfritt som möjligt.
Men det bästa kvalstertipset är faktiskt att skaffa kvalsterskydd. Att klä in madrassen, täcket och kuddarna i ett kvalsterskydd med bra kvalitet innebär att kvalstren hindras. De kommer inte genom den barriären.
Varnamo of Sweden tillverkar kvalsterskydd med Pro-denso tyg. Det är ett tyg som är testat vid medicinska institutet för miljöhygien, vid Hygiene-Institute des Ruhrbebiets i Gelsenkirchen. Tyget är så tätt vävt att kvalstren inte kommer igenom. Både de och deras otäcka allergener stängs helt enkelt inne och människan som ligger där i sängen utsätts då i mycket mindre grad av allargiframkallade partiklar.
Så kombinationen god ventilation, 60-graders tvätt av sängkläder och kvalsterskydd, då har man minimerat risken för kvalsterallergi.