• Fri frakt på allt i hela Sverige
  • Öppet köp i 14 dagar

Mattguide

Mattguide

Mattor är en viktig del av inredningens helhet då de knyter ihop matgruppen, soffgruppen och ger hela rummet ett mer genomtänkt utseende. Känner du att det är svårt att välja den rätta mattan för just dig? Här finner du några enkla tips som gör ditt val lättare.

 

Var ska mattan användas?

Vardagsrum

När du väljer en matta för soffgruppen bör den vara minst lika bred som din soffa men vi rekommenderar att mattan är bredare för en mer ombonad känsla. Placera mattan en bit in under soffan för att dels hålla den på plats men även för att skapa ett mer sammansatt uttryck. Tänk även på att välja en matta som är lite större om du har fåtöljer eller hörnsoffa, för att rama in hela möblemanget.

Matplatsen

Något som många ofta glömmer när de väljer matta till matgruppen är att man endast tänker på bordets mått och inte räknar med stolarna. Tänk därför på att du vill kunna dra ut stolen utan att benen ska hamna utanför mattkanten. Vi rekommenderar därför att mattan ska vara 50-60cm längre än matbordet så att du kan placera stolar på kortsidorna och även använda iläggsskiva. Välj en matta som har samma form som ditt bord.

Sovrum

Mattans funktion i sovrummet är till stor del att skapa en mysig plats att placera fötterna på när det är dags att gå upp på morgonen. Tänk på att lägga mattan ca 2/3 under dubbelsängen plus att den bör omge sängen rejält då det hjälper att knyta ihop utseendet. När det kommer till matta under enkelsäng ska den vara minst lika bred som sängen och placeras ca 20 cm in under sängens ena långsida.

Om du är osäker på vilket mått på matta som passar dig bäst så rekommenderar vi att du går upp en storlek då den vanligaste orsaken till retur är en för liten matta.

Olika sorters mattor

Här på Sleepo hittar du ett brett sortiment av mattor med varierande egenskaper och stilar. Vilken sorts matta du ska välja beror helt på placering, syfte och personlig smak. Vill du ha en mjuk matta? En med kortare lugg? Eller kanske en som är tåligare? Här kan du läsa om våra mest populära mattor och vad du kan förvänta dig när du väljer en av dem.

Ullmattor

Ullmattor

Det finns många fördelar med att välja en ullmatta. Ull är naturligt smutsavvisande, är ytterst slitstarka och har en lång livslängd om mattan sköts på rätt sätt. Ullmattor kommer i olika utföranden. En tunn, slätvävd ullmatta passar perfekt under exempelvis matbordet medan en med lång lugg kan förändra rummets utseende dramatiskt. Ett alternativ till ull är bomull som oftast befinner sig i en lägre prisklass men som utseendemässigt kan efterlikna ullmattan. Välj en ullmatta om du vill ha en mångsidig matta som kommer att hålla i år efter år.

Se Ullmattor

Viskosmattor

Viskosmattor

Med en härlig lyster och mjuk känsla blir viskosmattan ett vackert tillskott till ditt hem. Viskosmattan är känd för sin skiftande färgton samt naturliga skimmer och finns både som vävd och tuftad med lugg. Viskosmattan passar riktigt bra i sovrummet då den är känsligare än ullmattan och tål inte väta. Välj en viskosmatta om du vill ha en matta med vacker lyster som ger rummet lite extra personlighet.

Se Viskosmattor

Naturmattor

Naturmattor

Naturmatta är ett samlingsnamn för mattor gjorda i jute och sisal. Dessa mattor har ett mer naturligt utseende och passar perfekt både under matbord och i hallen då de är riktigt slitstarka. Jutemattor upplevs ofta mjukare än sisal. Sisalmattor är ofta slätare samt tätare vävda än de i jute. Välj en matta i jute eller sisal om du vill ha en matta med ett naturligt utseende som tål mycket.

Se Naturmattor

Naturmattor

PET-yarnmattor

PET-yarn är ett återvunnet material från petflaskor som har blivit allt mer populärt att tillverka mattor av. Mattor i PET-yarn är väldigt tåliga och kan användas både inne och ute. PET-yarn kan liknas vid ull, samma mjuka och tåliga känsla. De kan upplevas smutsiga snabbare än en matta i ett annat material, detta beror på att mattan i PET-yarn har slutna fibrer vilket gör att smutsen hamnar på ytan. Det är rekommenderat att dammsuga mattan ofta på grund av detta och även då de ofta kan ludda. Välj en PET-yarnmatta om du vill ha en matta som är tålig och tillverkat av ett återvunnet material.

Se PET-yarnmattor

Naturmattor

Ryamattor

Ryamattor har gjort något av en ”come back” de senaste åren och pryder nu golven hemma hos många. En ryamatta är perfekt när du vill höja mysfaktorn i ett rum och passar därför både i vardagsrum och sovrum. De är härligt mjuka med sin långa lugg men kan upplevas lite mer omständliga att städa. Välj en ryamatta om du vill ha en matta som gör ditt hem riktigt ombonat.

Se Ryamattor

Naturmattor

Pälsmattor/Fällar

En annan sorts matta som är väldigt mysig är mattor i päls. Vi erbjuder mattor både i imitation och äkta fårskinn. Dessa mattor och fällar är oerhört mjuka och passar därför precis som ryamattor bäst i vardagsrum och sovrum. Välj en pälsmatta/fäll om du vill ha en matta som är underbart mjuk och skön.

Se Pälsmattor/Fällar

 

Skötselråd

Här har vi samlat generella skötselråd som gäller för många av våra mattor.

  • Dammsug mattan regelbundet i luggens riktning, dock endast utan borste och på låg effekt.  Dammsug båda sidorna.
  • För att minska slitage på både matta och golv, använd gärna ett mattunderlägg.
  • Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan. Använd möbeltassar/hjulskydd under soffben och bordsben
  • Exponera inte mattan för direkt solljus.
  • Hur du ska agera om fläckar uppstår beror helt på vilken sorts matta du har. Viskos tål till exempel inte väta medan ull är ett lite tåligare alternativ. 
  • Rotera mattan regelbundet för jämnt slitage.

Kontakta oss

Kundservice
Känner du dig fortfarande osäker på vilken matta du ska välja? Kontakta vår kundservice så hjälper de dig gärna med dina funderingar.

Showroom
Välkommen till vårt showroom i centrala Stockholm där du kan se prov på många av mattorna i sortimentet.
Här har du även möjlighet att låna hem prover i ett dygn för att se hur färg och material gör sig i ditt hem.